Vijf manieren om je kind meer zelfvertrouwen en veerkracht mee te geven

Als ik ouders vraag wat ze hun kind het liefste mee willen geven, dan zijn de meest gegeven antwoorden  ‘zelfvertrouwen’ en ‘veerkracht’. En dat lijkt me heel logisch. Het is erg fijn voor je kind als hij op zichzelf vertrouwt en als hij het vermogen ontwikkelt om goed om te gaan met tegenslagen en mislukkingen. Daarom in dit blog vijf dingen die je kunt doen om je kind te helpen zelfvertrouwen en veerkracht te ontwikkelen.

Geef ze ruimte om hun eigen weg te bewandelen

Een kind krijgt meer zelfvertrouwen als hij voelt dat hij de dingen op zijn manier mag doen. Als je als kind voortdurend moet doen wat een volwassene van je vraagt of je opdraagt, leer je nu eenmaal minder vertrouwen op jezelf dan wanneer je zelf keuzes maakt en zelf beslissingen neemt.  Als ouders zijn we soms zo gewend om, heel goedbedoeld, allerlei beslissingen voor onze kinderen te nemen.
Natuurlijk zijn er momenten waarop het nodig is dat jij de knoop doorhakt, de keuze maakt of de beslissing neemt maar het kan geen kwaad om eens kritisch te kijken naar die momenten. Wat beslis jij nu al voor je kind wat hij misschien ook wel zelf kan beslissen en waar kun je hem meer keuzevrijheid geven om dingen op zijn manier te doen?

Geef geen ongevraagd advies

De meeste kinderen leren het beste door te experimenteren. Ze proberen iets uit en als het lukt weten ze hoe het moet. Als het niet lukt hebben ze geleerd hoe het niet moet en dan proberen ze iets anders. Dit hele proces is erg waardevol voor een kind en hoe meer het je lukt om je kind dit zelf te laten ervaren, hoe veerkrachtiger hij ervan wordt. Een kind is vaak helemaal niet bezig met het gewenste eindresultaat ergens van of met de ‘juiste’ manier waarop iets moet.
Opmerkingen als ‘Je kunt het beter zo doen’ of ‘Doe maar niet want anders…’ of ‘Zo hoort het niet, je moet het zo doen’ werken, hoe goedbedoeld ook, je kind juist tegen in deze ontwikkeling. Hij krijgt daarmee namelijk het signaal dat er één juiste manier is om iets te doen waardoor er voortdurend een soort druk heerst om daaraan te voldoen. (Of, als je een temperamentvol kind hebt, de neiging om het dan juist niet op die manier te doen maar dat is weer een ander onderwerp.) Laat ze maar gewoon lekker aanrommelen en zelf ontdekken hoe iets werkt ook al duurt dat misschien langer of gaat het minder goed dan wanneer jij het even uitlegt of voordoet.

Laat ze gevolgen zelf ervaren

Als jij minder advies geeft, kan het gebeuren dat er vaker dingen ‘mis’ gaan. Maar ook dat is eigenlijk heel goed voor het zelfvertrouwen van je kind. Je kind krijgt geen zelfvertrouwen als alles goed gaat, hij krijgt juist  zelfvertrouwen als hij ontdekt dat het helemaal niet erg is als dingen soms mislukken of verkeerd lopen.
Iedere keer dat hij nu een tegenslag of teleurstelling verwerkt, wordt hij een beetje veerkrachtiger. Het is voor je kind dus eigenlijk juist fijner als hij zelf ontdekt dat hij valt als hij slingert met zijn fiets. Het is gunstiger voor zijn ontwikkeling als hij zelf ervaart dat hij zonder gymschoenen niet mee mag doen met de gymles en hij wordt er veerkrachtiger van als hij er zelf achter komt dat hij het koud krijgt als hij zijn jas niet aantrekt.

Slik de ‘ik had het je nog zo gezegd’ opmerkingen in

De manier waarop je reageert op de ‘mislukkingen’ (wat dus in feite alleen maar leerzame ervaringen zijn) bepaalt ook nog mee wat de impact ervan op je kind is. Zeg je dingen als ‘Ik zei toch dat je beter je jas aan kon trekken’ of ‘Zie je nou wel dat je beter niet op dat randje kon fietsen’ of ‘Ik heb je nog zó gewaarschuwd’ dan voelt je kind zich daar alleen maar onzekerder en dommer door. Als je uitstraalt dat het heel normaal is dat bepaalde dingen nog mislukken en dat je kind daar alleen maar van kan leren, zal hij juist meer lef krijgen om dingen uit te proberen. En ja, soms komen daar misschien allemaal negatieve emoties bij kijken, maar ook dat is gunstig.

Neem negatieve emoties niet weg

Als je kind ervaart dat het oké is om teleurgesteld, verdrietig, gekwetst of gefrustreerd te zijn als iets niet lukt, zal hij eerder met deze emoties leren omgaan. Je kind afleiden, opbeuren, of juist zijn gevoel bagatelliseren helpen je kind niet bij het doorstaan van deze emoties terwijl je kind juist dat nodig heeft om meer veerkracht en zelfvertrouwen te ontwikkelen.
Als jij gewoon laat zien dat je snapt dat je kind ervan baalt, voelt hij zich gesteund en ervaart hij tegelijkertijd dat hij hier zelf mee moet dealen zonder dat iemand anders het voor hem oplost. Iedere keer dat hij merkt dat die gevoelens ook weer vanzelf verdwijnen, geeft dat een boost aan zijn zelfvertrouwen.
Dit is overigens iets heel anders dan het gevoel van je kind negeren. Je kind lekker bij jou laten uithuilen, even naast hem gaan zitten als hij zich gefrustreerd voelt of even knuffelen als hij teleurgesteld is, zijn natuurlijk allemaal prima manieren om je kind te laten voelen dat hij én zijn lastige gevoelens er gewoon mogen zijn. En dat laatste, dat is misschien nog wel het beste voor zijn zelfvertrouwen.