Opvoedvraag
Sinds een jaar beantwoord ik opvoedvragen voor het Belgisch Nieuwsblad. Omdat het voor mijn Nederlandse volgers niet erg voor de hand ligt om een abonnement te hebben op een Belgische krant, mag ik van het Nieuwsblad de vragen ook hier delen. Mocht jij ook een vraag hebben, mail ‘m dan gerust. Wie weet lees je hem dan over een tijdje terug hier.
“Als onze dochter van zes boos is, gooit ze met spullen. Wij vertellen haar keer op keer dat ze wel boos mag zijn, maar dat haar gedrag echt over onze grens heen gaat. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat ze stopt met gooien?”
Simpelweg tegen een zesjarige zeggen dat ze bepaald gedrag niet mag vertonen als ze boos is, blijkt meestal nogal nutteloos. Op het moment dat je dochter zich gestrest voelt, schakelt haar lijf over op het reptielenbrein. Dit deel van het brein zorgt ervoor dat ze direct stopt met logisch nadenken en in de vecht- of vluchtstand schiet. Dit is allemaal reuze handig op het moment dat er een leeuw voor haar neus zou staan maar zorgt nu dus juist voor lastige situaties. Helaas maakt een brein geen onderscheid tussen daadwerkelijk levensbedreigende situaties en gewone dagelijkse stress en komt het dus regelmatig voor dat een kind tekeer gaat alsof zijn leven in gevaar is terwijl je als ouder misschien geen idee hebt wat er nu precies aan de hand is.
Je dochter weet op het moment dat ze niet meer boos is heus wel dat gooien met spullen geen oplossing is en zal zich waarschijnlijk iedere keer voornemen om dit de volgende keer niet meer te doen. Maar om dit voornemen daadwerkelijk in de praktijk te brengen, heeft ze haar neocortex nodig. Dit deel van het brein is vooral verantwoordelijk voor het bewust verwerken van informatie en stelt je in staat om rationeel te redeneren. Je dochter kan pas weer overschakelen op dit deel van het brein als ze gekalmeerd is want zolang zij stress ervaart is haar reptielenbrein de baas.
Het enige dat je dus kunt doen in het ‘heetst van de strijd’, is je dochter zoveel mogelijk veiligheid bieden. Proberen om haar iets uit te leggen op zo’n moment heeft totaal geen zin. Dus in plaats van proberen te vermijden dat ze gaat gooien, kun je haar beter helpen om weer kalm te worden. Dit kun je doen door zelf zoveel mogelijk rust en vertrouwen uit te stralen. Pas als de rust is teruggekeerd heeft het zin om in gesprek te gaan. Overigens is het dan zinvoller om met je dochter te bedenken wat ze wél kan doen als ze boos is in plaats van de nadruk leggen op wat ze niet mag doen. Het is namelijk makkelijker voor een kind om een nieuwe vaardigheid aan te leren, dan om bepaald gedrag af te leren.
Herken jij bovenstaand voorbeeld? Of heb jij het gevoel dat veel dingen bij jouw kind net wat ingewikkelder verlopen dan bij andere kinderen? Dan zou het zomaar kunnen dat je een temperamentvol kind hebt. Ik geef hier regelmatig inspirerende workshops en lezingen over. Hier vind je daar meer info over.
Zou jij graag een keer een lezing of workshop bij jou in de buurt willen bijwonen maar staat jouw woonplaats er niet bij, mail me dan gerust even.