Opvoedvraag
Sinds september beantwoord ik opvoedvragen voor het Belgisch Nieuwsblad. Omdat het voor mijn Nederlandse volgers niet erg voor de hand ligt om een abonnement te hebben op een Belgische krant, mag ik van het Nieuwsblad de vragen ook hier delen. Mocht jij ook een vraag hebben, laat hem dan hieronder achter in de reacties. Wie weet lees je hem dan over een tijdje terug hier.
Mijn dochter lijkt wel vergroeid met haar smartphone en hoort zelfs vaak niet meer wat ik haar vraag of vertel. Dit ergert mij , hoe kan ik haar aandacht op een fijne manier opeisen?
De smartphone heeft op veel kinderen een enorme aantrekkingskracht. En dat is niet zo gek. Via de smartphone kan je kind veel sociale bevestiging krijgen. Iedere like op een facebookbericht en elk WhatsAppje zorgt ervoor dat er een klein beetje dopmanine wordt aangemaakt. En dopamine zorgt voor een tijdelijk geluksgevoel. Die voortdurende bevestiging kan behoorlijk verslavend zijn en voor sommige kinderen is dit gevoel zo sterk dat ze het heel moeilijk vinden om de smartphone zelfs maar een paar minuutjes weg te leggen.
Het kan helpen om hier regelmatig met je kind over in gesprek te gaan. Dit werkt het best als je een open en nieuwsgierige houding aanneemt. Verdiep je eens in de online wereld van je kind. Wat doet ze allemaal op haar smartphone en wat vindt ze er allemaal zo leuk aan? Vanuit zo’n gesprek kun je vervolgens met haar bespreken hoe zij er tegen aan kijkt. Wil ze echt zoveel tijd aan haar telefoon spenderen of vindt ze het gewoon lastig om hem weg te leggen? Als dat laatste het geval is, dan is het fijn als je daar erkenning voor geeft. Hoe meer zij zich door jou begrepen voelt, hoe makkelijker ze open zal staan voor je hulp en advies.
Overleg samen hoe je haar kan helpen om meer te genieten van het leven buiten haar scherm en ook hoe ze afstand kan nemen van haar telefoon. Sommige kinderen vinden het erg moeilijk om weerstand te bieden aan het beroep dat vrienden op hen doen. Ze hebben het gevoel dat ze er niet meer bij horen als ze even niet bereikbaar zijn. Door dit soort onzekerheden te bespreken, kun je haar helpen daar sterker in te staan.
Maak vervolgens samen met je dochter afspraken waar jullie allebei achter kunnen staan. Bijvoorbeeld geen smartpone tijdens het eten of in de slaapkamer. Plan af en toe een smartphone-loos uitje of mobiel loze tijd in. Ga vaak samen iets doen wat jullie allebei heel leuk vinden en laat de mobiel thuis liggen. Nodig haar af en toe via WhatsApp uit voor tien minuutjes thee met iets lekkers met jou. Hoe aantrekkelijker het alternatief, hoe makkelijker ze de smartphone even kan laten voor wat hij is.
En last but not least (ik durf het bijna niet te zeggen); leg zelf je smartphone ook aan de kant als je tijd met je dochter doorbrengt. Het goede voorbeeld geven werkt vaak toch nog het beste.
Workshop Wie is er nou de baas?
Loop jij met je kind ook tegen dit soort zaken aan en wil je graag leren hoe je op een goeie manier kunt samenwerken met je kind? Kom dan naar de workshop Wie is er nou de baas? in Eindhoven op 26 januari.
Of kom naar een van de andere workshops. Hier vind je ze allemaal.