Opvoedvraag
Sinds een jaar beantwoord ik opvoedvragen voor het Belgisch Nieuwsblad. Omdat het voor mijn Nederlandse volgers niet erg voor de hand ligt om een abonnement te hebben op een Belgische krant, mag ik van het Nieuwsblad de vragen ook hier delen. Mocht jij ook een vraag hebben, mail ‘m dan gerust. Wie weet lees je hem dan over een tijdje terug hier.
“Mijn dochtertje van twee en ik hebben het heel fijn samen. We hebben lol, knuffelen veel, doen vaak leuke dingen samen en ze laat zich prima door mij naar bed brengen en troosten. Behalve als haar mama er ook is. Dan is het mama,mama,mama wat de klok slaat en lijk ik niet meer mee te tellen.
Wat kan ik doen om dit te doorbreken?”
Het komt regelmatig voor dat kinderen op een bepaald moment een, vaak tijdelijke, voorkeur ontwikkelen voor één ouder. Soms is die voorkeur heel sterk en op alle momenten van de dag, soms beperkt die voorkeur zich tot bepaalde momenten of situaties. Het is belangrijk om het ook zo te zien; het is een vóórkeur voor de ene ouder en niet een afwijzing van de andere, ook al voelt dat misschien soms wel zo.
Teveel aandringen of je kind ‘dwingen’ bepaalde dingen met jou te doen terwijl mama er ook is werkt meestal averechts.
Wat je wel kunt doen is vaker momenten inbouwen waarop jij even alleen met haar bent. Soms kan dat door mama er gewoon niet te laten zijn op bepaalde dagen. Als zij naar haar werk of naar de sportschool is rond bedtijd bijvoorbeeld, dan accepteert je dochter het waarschijnlijk prima dat jij haar naar bed brengt.
Ook kun je proberen om haar soms zelf voor jou te laten kiezen door haar, nonchalant, uit te nodigen om iets samen te gaan doen wat ze heel leuk vindt. Samen zwemmen, door de bossen fietsen of in een cafeetje iets drinken en een spelletje doen bijvoorbeeld. Of gewoon thuis klusjes doen of een potje stoeien. Kies bij voorkeur iets wat haar moeder nooit met haar doet zodat jullie samen jullie speciale dingen hebben.
Bedenk ook bij de dingen die jullie wél allebei doen als ouders, zoals naar bed brengen, de luier verschonen of in bad doen, je eigen rituelen. Het is vaak makkelijker voor een kind om een ouder te accepteren, als die ouder de dingen echt op zijn eigen manier doet in plaats van te proberen het precies hetzelfde te doen als de ‘voorkeurs’ouder.
Vaak verdwijnt de voorkeur dan vanzelf maar ook als deze blijvend is, hoeft dit geen probleem te zijn. Zeker omdat je aangeeft dat de band met je dochter heel goed is en ze jou wel helemaal toelaat op momenten dat haar moeder er niet bij is, zou ik er dus niet teveel een probleem van maken en er gewoon op vertrouwen dat het wel goed zit tussen jullie.
Herken jij bovenstaand voorbeeld? Of heb jij het gevoel dat veel dingen bij jouw kind net wat ingewikkelder verlopen dan bij andere kinderen? Dan zou het zomaar kunnen dat je een temperamentvol kind hebt. Ik geef hier regelmatig inspirerende workshops en lezingen over. Hier vind je daar meer info over. In oktober start ik weer met een cursus Temperamentvolle kinderen waarin we volop gaan oefenen zodat je de adviezen die in mijn boeken en blogs staan ook écht zelf thuis leert toepassen.
Zou jij graag een keer een lezing of workshop bij jou in de buurt willen bijwonen maar staat jouw woonplaats er niet bij, mail me dan gerust even.