Opvoedvraag

Sinds een jaar beantwoord ik opvoedvragen voor het Belgisch Nieuwsblad. Omdat het voor mijn Nederlandse volgers niet erg voor de hand ligt om een abonnement te hebben op een Belgische krant, mag ik van het Nieuwsblad de vragen ook hier delen. Mocht jij ook een vraag hebben, laat hem dan hieronder achter in de reacties. Wie weet lees je hem dan over een tijdje terug hier.

“Hoe kan ik er voor zorgen dat het ochtendritueel niet zo gestrest verloopt? Vooral mijn zoon (5) vertoont veel opstandig gedrag als we moeten haasten om naar school te moeten. Hij weigert dan bijvoorbeeld om zichzelf aan te kleden terwijl hij dat op andere momenten prima kan.”

Een van de dingen die kunnen zorgen voor meer rust tijdens de ochtendspits is een voorspelbaar ochtendritueel. Zorg er dan wel voor dat je een realistisch programma hebt. Als je iedere ochtend moet haasten om op tijd te komen, ben je wellicht iets te ambitieus in wat je in een bepaalde tijd voor elkaar wil krijgen. Misschien kun je eerder opstaan of al een aantal zaken ’s avonds voorbereiden zodat je alles wat moet gebeuren rustig kunt afwerken. En vraag vooral je zoon of hij nog goede ideeën heeft. Kinderen hebben best vaak goede oplossingen en als ze zelf bedacht hebben, zijn ze gelijk gemotiveerder om ze te laten lukken. Voor veel kinderen helpt het ook om de stappen visueel te maken. Op internet zijn pictogrammen te vinden die je kunt uitprinten. Niks zo leuk voor een kind als zelf een vinkje mogen zetten bij de zaken die hij heeft afgewerkt.

Daarnaast kan meer verbinding ook bijdragen. Sta bijvoorbeeld tien minuutjes eerder op en begin de dag met een fijn contactmoment. Knuffel eerst lekker samen, of klets over de dag die gaat komen. Masseer z’n lijfje van voet tot hoofd wakker of zing samen een gek liedje. Vanuit die verbondenheid is het vaak veel makkelijker voor kinderen om mee te werken. Ook het aankleden kun je leuk maken. Zet bijvoorbeeld een wekkertje om te kijken hoe snel hij zichzelf aan kan kleden of doe alsof je zoon een belangrijke superheld is die zich in twee minuten moet kunnen aankleden. En als dat allemaal niet werkt, is er ook helemaal niks mis mee als jij je zoon gewoon aankleedt. Dan is het in drie minuten gepiept en als je het op een fijne of grappige manier doet is het ook nog eens heel gezellig. Dat je zoon het op een ander moment wel zelf kan, wil nog niet zeggen dat het hem in alle haast of vroegte ook al lukt. Sommige kinderen raken gestrest van die tijdsdruk dus hoe relaxter jij ermee omgaat, hoe eerder je kind de ruimte zal voelen om het weer helemaal zelf te doen.

 

Heb jij het gevoel dat veel dingen bij jouw kind net wat ingewikkelder verlopen dan bij andere kinderen? Dan zou het zomaar kunnen dat je een temperamentvol kind hebt. Ik geef hier regelmatig inspirerende workshops over. Hier vind je daar meer info over.