Opvoedvraag

Sinds een jaar beantwoord ik opvoedvragen voor het Belgisch Nieuwsblad. Omdat het voor mijn Nederlandse volgers niet erg voor de hand ligt om een abonnement te hebben op een Belgische krant, mag ik van het Nieuwsblad de vragen ook hier delen. Mocht jij ook een vraag hebben, mail ‘m dan gerust. Wie weet lees je hem dan over een tijdje terug hier.

“Mijn dochter van drie is nogal een temperamentvol type. Inmiddels heb ik aardig mijn weg met haar gevonden en als ze een driftbui heeft weet ik dat het voor haar het beste werkt als ik rustig naast haar ga zitten of haar knuffel totdat het over is. Alleen voel ik me altijd vreselijk opgelaten als dit gebeurt waar andere mensen bij zijn. Ik voel hun ogen dan in mijn rug prikken en hoor ze bijna denken dat ik een slechte moeder ben omdat ik mijn dochter niet onder controle heb. Ze gaat soms echt wel een kwartier flink te keer namelijk en juist buitenshuis duurt het altijd langer voor ze weer rustig is.”

Dit is een vraag die ik regelmatig krijg van ouders. En mijn antwoord daarop is heel simpel; trek je er vooral niks van aan.

Want stel dat je een dergelijke situatie pal voor een druk terras hebt. Op het moment dat jij heel liefdevol en begripvol reageert op het gedrag van je dochter zal de helft van het terras bewondering hebben voor je geduld en de andere helft zal inderdaad van mening zijn dat jouw kind zich zo gedraagt doordat jij een te softe moeder bent. Andersom; als jij heel streng zou reageren op je kind en haar boos zou toespreken zou de helft van het terras je willen toejuichen voor het feit dat je zo kordaat optreedt terwijl de andere helft juist vindt dat je je kind te hard aanpakt.

Oftewel; je kunt het toch nooit voor iedereen goed doen en dus is het eigenlijk bijzonder jammer van je energie om daar naar te streven. En laten we eerlijk zijn, het doel van de opvoeding is niet om waardering te krijgen van anderen dus zeker als je zelf al weet wat voor jullie werkt kun je maar het beste daaraan vast houden.

Daarnaast is het zo dat kinderen, zeker de temperamentvolle, feilloos aanvoelen dat jij in gedachten meer bezig bent met de meningen van anderen dan met hun gevoelens. Dit zorgt er over het algemeen voor dat een driftbui langer zal duren dan wanneer jij je volledige aandacht even bij je kind kunt houden. Dit verklaart dus wel dat je dochter er buitenshuis  langer over doet om weer kalm te worden.

Je doet dus iedereen een groot plezier als je, hoe onaardig dat misschien ook klinkt, lak hebt aan wat iedereen denkt en het gewoon op jouw eigen manier doet.

Herken jij bovenstaand voorbeeld? Of heb jij het gevoel dat veel dingen bij jouw kind net wat ingewikkelder verlopen dan bij andere kinderen? Dan zou het zomaar kunnen dat je een temperamentvol kind hebt. Ik geef hier regelmatig inspirerende workshops en lezingen over. Hier vind je daar meer info over.
Zou jij graag een keer een lezing of workshop bij jou in de buurt willen bijwonen maar staat jouw woonplaats er niet bij, mail me dan gerust even.