Opvoedvraag

Sinds een jaar beantwoord ik opvoedvragen voor het Belgisch Nieuwsblad. Omdat het voor mijn Nederlandse volgers niet erg voor de hand ligt om een abonnement te hebben op een Belgische krant, mag ik van het Nieuwsblad de vragen ook hier delen. Mocht jij ook een vraag hebben, mail ‘m dan gerust. Wie weet lees je hem dan over een tijdje terug hier.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn kinderen vaker (helpen) opruimen??

Er zijn tal van manieren om je kinderen te motiveren om op te ruimen. Om te beginnen is het handig om er zo jong mogelijk mee te beginnen en het een fijne gezamenlijke activiteit te maken. Meestal zijn wij het zelf die onze kinderen het beeld meegeven dat opruimen minder leuk is dan andere activiteiten. Ze ‘mógen lekker gaan spelen’ en ‘móeten nu opruimen.’ Dat laatste wordt dan al snel een stuk minder aantrekkelijk voor een kind. Door het gewoon iets te laten zijn dat er vanaf het begin bij hoort en door zelf uit te stralen dat je opruimen helemaal niet vervelend vindt, zullen je kinderen er minder snel een negatieve associatie bij krijgen.
Gezellig kletsen tijdens het opruimen, maakt het ook leuker. Vroeger vonden de beste gesprekken immers ook plaats tijdens de afwas; het praat voor veel kinderen makkelijker als jullie samen wat doen.
Er zijn natuurlijk nog tal van andere manieren om het opruimen leuker te maken. Zet een liedje op en ruim al dansend op. Of maak er een spelletje van. Plak bijvoorbeeld een stuk tape op de vloer en geef je kinderen de volgende opdracht: ‘Kijk, hier staat het magazijn waar alles in moet. Maar je moet wel via deze brug (de tape dus) want in dit meer zwemmen krokodillen.’
Ook wedstrijdjes doen het vaak goed. ‘Doen jullie alle rode en blauwe blokken? Dan doe ik de groene en de gele en dan zullen we eens zien wie er het snelst is.’
Wat daarnaast ook kan helpen is vaste routines inbouwen. Bijvoorbeeld consequent eerst het ene speelgoed opruimen voordat je iets anders pakt of juist iedere dag aan het einde tien minuutjes met z’n allen opruimen.
Wat ook handig kan zijn is een takenbord waarop duidelijk staat wie wat doet. Als iemand zijn of haar taakje gedaan heeft, kan diegene dat zelf afstrepen. Vanaf een jaar of vijf kun je ook al samen overleggen wie welke taakjes wil doen. Misschien vind je ene kind het echt heel vervelend om de vaatwasser uit te ruimen, maar stofzuigt hij met liefde de hele woonkamer en geldt voor je andere kind precies andersom. Dan is het alleen nog een kwestie van hopen dat zij precies die dingen leuk vinden, waar jij zelf geen zin hebt.

Herken jij bovenstaand voorbeeld? Of heb jij het gevoel dat veel dingen bij jouw kind net wat ingewikkelder verlopen dan bij andere kinderen? Dan zou het zomaar kunnen dat je een temperamentvol kind hebt. Ik geef hier regelmatig inspirerende workshops en lezingen over. Hier vind je daar meer info over.
Zou jij graag een keer een lezing of workshop bij jou in de buurt willen bijwonen maar staat jouw woonplaats er niet bij, mail me dan gerust even.