Opvoedvraag

Sinds een jaar beantwoord ik opvoedvragen voor het Belgisch Nieuwsblad. Omdat het voor mijn Nederlandse volgers niet erg voor de hand ligt om een abonnement te hebben op een Belgische krant, mag ik van het Nieuwsblad de vragen ook hier delen. Mocht jij ook een vraag hebben, laat hem dan hieronder achter in de reacties. Wie weet lees je hem dan over een tijdje terug hier.

Mijn zoon van zeven stelt op een dag wel honderd vragen. Het ergste is ook nog dat mijn antwoorden hem vaak niet echt voldoening lijken te geven want na iedere uitleg volgt wel een volgende ‘Waarom…?’ Hoe kan ik hem temperen in zijn vragen zonder hem teveel het gevoel te geven dat ik zijn nieuwsgierigheid niet waardeer?

Er kunnen verschillende redenen waarom je kind maar vragen blijft stellen. De kans is bijvoorbeeld groot dat er gewoon veel omgaat in het hoofd van je zoon, dat hij graag diep nadenkt over hoe de wereld in elkaar zit en jou als ouder alleen een beetje gebruikt als klankbord. Hij is dan niet zozeer op zoek naar echte antwoorden, maar kan gewoon beter nadenken als hij zijn gedachten op die manier een beetje ordent. Je kunt eens proberen wat er gebeurt als je zijn vragen liefdevol terugspeelt: ‘Oh, interessante vraag zeg. Hoe denk jij dat dat komt?’ of ‘Mmm, daar heb ik nog nooit zo over nagedacht eigenlijk. Wat denk jij?’

Als hij juist wel écht wil weten hoe het zit, zal hij met deze reactie waarschijnlijk geen genoegen nemen. In dat geval kan het helpen om hem te stimuleren zelf op zoek te gaan naar de antwoorden. ‘Ik weet het eigenlijk ook niet precies. Misschien kun je even op internet kijken en het mij dan zo uitleggen?’ of ‘Volgens mij hebben we een heel boek in de kast staan over dat onderwerp. Daarin kun je het antwoord vast wel vinden.’ Zo leert je kind dat hij niet afhankelijk is van jou als ouder maar prima in staat om zelfstandig antwoorden te vinden. Soms zal je kind in zo’n geval inderdaad op zoek gaan naar het antwoord op zijn vraag maar soms zal hij dat misschien teveel moeite vinden. Zo zal hij langzaamaan steeds beter ontdekken wat hij echt zó interessant vindt dat hij zich er verder in wil verdiepen.

Natuurlijk zullen er ook vragen overblijven waar hij echt jouw hulp bij nodig heeft. Wat dan heel leuk kan zijn is om iedere dag een vragenkwartiertje te introduceren. Als je zoon dan vragen heeft, kan hij ze allemaal noteren en aan jou stellen tijdens dat kwartier. Op die manier wordt hij juist uitgenodigd om nieuwsgierig te blijven en zoveel mogelijk vragen te stellen, maak kun jij ook nog af en toe eten koken zonder na te hoeven denken over de vraag waarom……

Herken jij bovenstaand voorbeeld? Of heb jij het gevoel dat veel dingen bij jouw kind net wat ingewikkelder verlopen dan bij andere kinderen? Dan zou het zomaar kunnen dat je een temperamentvol kind hebt. Ik geef hier regelmatig inspirerende workshops en lezingen over. Hier vind je daar meer info over.
Zou jij graag een keer een lezing of workshop bij jou in de buurt willen bijwonen, mail dan naar info@evabronsveld.nl