fbpx

Temperamentvol

Temperamentvolle kinderen zijn intense, gevoelige en opmerkzame kinderen die een sterke eigen wil hebben. Dit zijn prachtige eigenschappen, en zelfs eigenschappen die we in volwassenen vaak erg waarderen, maar die we bij kinderen vaak maar lastig vinden.

Ieder kind is uiteraard anders. Temperamentvolle kinderen verschillen onderling net zoveel als andere kinderen wat betreft de mate waarin ze bepaalde eigenschappen bezitten. Er is niet één hokje waar je een kind in kunt stoppen, en het is ook zeker niet mijn bedoeling wéér een nieuw label te ontwikkelen dat op kinderen geplakt kan worden.

Toch geven zoveel ouders aan dat ze hun eigen zoon of dochter herkennen in de beschrijving van een temperamentvol kind dat één overkoepelende term voor deze kinderen gerechtvaardigd lijkt.
Niet om een etiketje op hen te plakken, maar om handvatten te bieden om met deze bijzondere kinderen om te gaan.

Wil je weten of jouw kind temperamentvol is? Lees dan hieronder verder over de eigenschappen die temperamentvolle kinderen meer dan gemiddeld hebben, en kijk of je jouw kind hierin herkent.

Sterke eigen wil.

Temperamentvolle kinderen weten wat ze willen. Ze zijn erg creatief in het bedenken van manieren om iets voor elkaar te krijgen en zullen blijven volhouden tot dat daadwerkelijk lukt. Ze zijn doelgericht, vastberaden en heel goed in staat om dicht bij zichzelf te blijven. Ze vertrouwen op hun eigen mening en leren het best door dingen zelf te ervaren. Sommige kinderen met een sterke wil zijn ook op zoek naar sensatie. Ze willen de wereld ontdekken, spannende dingen doen en op avontuur. Een sterke wil kan natuurlijk ook heel lastig zijn. Als je kind eenmaal iets in zijn hoofd heeft, is hij daar nog maar heel moeilijk vanaf te brengen. En dat zal niet altijd gemakkelijk zijn, want er zijn natuurlijk best dingen waarvan jij denkt dat ze helemaal niet zo handig zijn. Iets alleen maar doen omdat jij het zegt, is ook lastig voor een temperamentvol kind. Dat maakt een hoop dingen best ingewikkeld.

TK_6925 TK_7153

Gevoelig.

Naast die intense kant hebben temperamentvolle kinderen ook een bovengemiddeld gevoelige kant. Gevoelige kinderen hebben behoefte aan harmonie. Ze willen het anderen graag naar de zin maken. Ze hebben een groot hart en geven vaak veel uitingen van liefde, zoals lieve opmerkingen, stevige knuffels of briefjes met liefdesverklaringen. Ze kunnen zich erg goed inleven in anderen, ze voelen bijna zelf wat een ander voelt. Die gevoeligheid heeft natuurlijk ook een andere kant. Zo kan je kind bijvoorbeeld veel meer last hebben van een nare sfeer en sneller van slag raken van mensen die gestrest zijn of geïrriteerd reageren. Ook kan hij veel gevoeliger zijn voor harde geluiden, kriebelende stoffen en andere prikkels van buitenaf, soms zelfs zoveel dat hij daardoor even niet meer goed kan functioneren.

Intens.

Een kind met een intens karakter ervaart alles – het woord zegt het al – heel intens. Zo kunnen intense kinderen heel enthousiast zijn, ontzettend uitbundig reageren, gepassioneerd met een hobby bezig zijn of onbedaarlijk lachen, maar ook kunnen ze, door hun diepe beleving, heel diepzinnige vragen stellen. Ze komen hierdoor vaak wijs uit de hoek. Diezelfde intensiteit kan ook voor veel lastige situaties zorgen. Je kind ervaart zijn negatieve emoties bijvoorbeeld ook veel dieper en de heftigheid waarmee hij zijn emoties uit, kan ook nogal indrukwekkend zijn. Daarnaast kan hij in al zijn enthousiasme soms zo luidruchtig zijn dat anderen dat als hinderlijk ervaren.

TK_7391 TK_7159

Opmerkzaam.

Een opmerkzaam kind ziet en hoort dingen die de meesten van ons helemaal niet opvallen. Ze hebben oog voor detail, zien kleine veranderingen in situaties die anderen helemaal niet in de gaten hebben en ze kunnen soms heel scherpzinnig uit de hoek komen doordat ze een enorm oog hebben voor de wereld om zich heen. Opvallend is dat ze vaak een groot gevoel voor uiterlijke schoonheid hebben. Dezelfde opmerkzaamheid die ervoor zorgt dat ze meer oog hebben voor de wereld om hen heen, kan er ook voor zorgen dat ze vlug afgeleid worden van datgene waar ze mee bezig zijn. Ze zien zoveel details dat ze daar wel eens overweldigd door kunnen worden. Het kan bovendien langer duren voordat ze zich ergens op hun gemak voelen omdat ze eerst alles op zich in moeten laten werken.

Aan de slag? Bekijk het boek en de workshops!

Temperament

Is jouw kind
temperamentvol?

Boeken

Achtergronden en
praktische tips!

Workshops

Laat je uitgebreid
voorlichten!

Over mij

Wie ben ik, wat doe
ik en waarom?