Opvoedvraag

Sinds september beantwoord ik opvoedvragen voor het Belgisch Nieuwsblad. Omdat het voor mijn Nederlandse volgers niet erg voor de hand ligt om een abonnement te hebben op een Belgische krant, mag ik van het Nieuwsblad de vragen ook hier delen. Mocht jij ook een vraag hebben, laat hem dan hieronder achter in de reacties. Wie weet lees je hem dan over een tijdje terug hier.

“Onze zoon (4) komt keer op keer weer uit bed ‘s avonds. Hoe maken we hier komaf mee?”

Dat is helemaal afhankelijk van de reden waarom hij uit bed komt. Het werkt meestal beter om je af te vragen hoe je je kind kan helpen om zich veilig en ontspannen te laten voelen in zijn bed dan om na te denken hoe je ervoor kan zorgen dat hij er niet meer uit komt.
Sommige kinderen komen steeds uit bed omdat ze nog te onrustig zijn om in slaap te kunnen vallen. Dat kan bijvoorbeeld komen omdat ze nog teveel in hun hoofd zitten. In dat geval kan het helpen om hun voeten even te masseren of een ‘taart op hun rug te bakken.’ Als er juist nog teveel onrust in hun lijf zit, kan het helpen om ’s avonds voor het slapengaan nog een stuk te wandelen of samen flink te stoeien.
Een andere reden kan zijn dat je kind een enorme behoefte heeft aan autonomie. In dat geval zou je eens kunnen kijken wat er gebeurt als hij nog even mag spelen op zijn kamer en zelf mag beslissen hoe laat hij gaat slapen. Voor sommige kinderen werkt dat fantastisch en die gaan plots binnen vijf minuten zelf in bed liggen.

Maar als jouw kind juist steeds uit bed komt omdat omdat hij moeite heeft om alleen gelaten te worden zal dit eerder averechts werken. Dan kun je zelf wat langer boven blijven. Ruim nog even de was in, lees op je gemak je krantje naast het bed van je kind of kruip even lekker naast hem en knuffel hem in slaap. Je kunt ook zeggen dat je om de twee minuutjes even bij hem komt kijken en als je merkt dat dat goed gaat kun je na verloop van tijd steeds wat langer weg blijven.

Er zijn wel honderd oplossingen te bedenken en het is dus heel verschillend per kind wat een goede oplossing zal zijn. Waar het om draait is dat je op zoek gaat naar de achterliggende behoefte van het gedrag en kijkt hoe je daaraan tegemoet kan komen. Je kind dwingen om in bed te blijven liggen terwijl hij zich daar heel rot voelt zal er alleen maar voor zorgen dat hij zich meer gespannen gaat voelen waardoor hij juist moeilijker in slaap zal vallen. Als je een tijdje investeert in een fijn avondritueel, zal je kind eerder een positieve associatie ontwikkelen met naar bed gaan en uiteindelijk blij zijn dat hij lekker kan gaan slapen.

 

Heb jij het gevoel dat veel dingen bij jouw kind net wat ingewikkelder verlopen dan bij andere kinderen. Dan zou het zomaar kunnen dat je een temperamentvol kind hebt. Ik geef hier regelmatig inspirerende workshops over. Hier vind je daar meer info over.